Doorgaan naar hoofdcontent

Aangezichtsverlamming

Aangezichtsverlamming

We zien het in de praktijk vaker en het is goed te behandelen, zeker wanneer je snel na het ontstaan komt. Afgelopen jaren hebben wij twee gevallen meegemaakt bij kinderen. Eén daarvan is Bas 11 jaar oud. Hij was al door de hele westerse molen geweest en zijn ouders waren wanhopig. Op het moment dat hij bij ons kwam kreeg hij zijn linker ooglid niet meer gesloten en hing zijn mond scheef. Normaal gesproken behandelen wij kinderen met laser- of kleurenpunctuur, omdat dit minder belastend is voor kinderen. In het geval van Bas ging dit niet. Bij de behandeling van een aangezichtsverlamming moeten aardig wat naaldjes in het gezicht geplaatst worden, ook rond zijn oog. Stoer onderging Bas wekelijks zijn behandeling en nooit gaf hij één kik. Samen met zijn ouders hebben wij gekeken naar wat de oorzaak zou kunnen zijn. Eén van de oorzaken was mogelijk de plaats van zijn bed. Hij sliep op de zolder van een prachtig “jaren dertig” huis en lag daar op de tocht. Tocht is een kwalijk iets. Anders dan gezonde frisse lucht in de kamer is tocht schadelijk. Dus werd zijn bed verplaatst en werd er iets aan het dakraam gedaan, waardoor de koude tochtstroom verdween.
Nu gaat het weer goed met Bas, inmiddels een gezonde sportieve bijna brugpieper, waarbij de aandoening restloos is genezen.
Anders dan in geval bij Bas, gaan wij bij behandeling van kinderen anders te werk dan bij volwassenen. We beoordelen of naalden noodzakelijk zijn, anders kiezen we voor kleuren- of lasertherapie. Vaak worden Bachbloesem- of homeopathische middelen ingezet. Dit werkt heel snel bij kinderen. Soms wordt er gemasseerd, bijvoorbeeld de voeten. Dit leren we de ouders dan zelf te doen, zodat zij dit thuis ook kunnen toepassen. Heerlijk om te zien hoe kinderen, maar ook de ouders hiervan opknappen.


Ieder jaar ontwikkelt ongeveer 1 op 5000 mensen een aangezichtsverlamming zonder duidelijke oorzaak, ook wel verlamming van Bell of Bell’se parese genoemd. Hierbij  raken de spieren in één helft van het gezicht ineens verlamd. De aandoening kan op elke leeftijd ontstaan, maar lijkt het meest voor te komen bij mensen tussen de 15 en 60 jaar. Ongeveer 71% van de patiënten geneest spontaan zonder behandeling, maar in 13% blijft er lichte gezichtspierzwakte en in 16% blijft er matige tot ernstige zwakte van de spieren bestaan.
Men denkt dat de plotselinge verlamming ontstaat door een ontsporing van het immuunsysteem of een virale infectie. Zeer waarschijnlijk het herpes simplex virus, type 1. Dit virus, dat ook de bekende “koortslip” doet ontstaan, zou een sluimerend bestaan leiden in zenuwweefsel en weer actief worden na blootstelling aan tocht, een groot temperatuurverschil, heftige emoties, enz.. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de Nervus Facialis. Deze zwelt op en wordt waarschijnlijk in het benige kanaal, waar hij door loopt, afgeklemd.
Bell’se parese is te behandelen met met corticosteroiden (ontstekingsremmers) en met een virusdoder, acyclovir. Maar ook heel goed met Acupunctuur, welke qua bijwerkingen het veiligst is.        

In China wordt acupunctuur al duizenden jaren ingezet om bij het herstel te helpen. Acupunctuur behandelingen, het plaatsen van dunne steriele naaldjes, wordt meestal een of twee keer per week aanbevolen. Het helpt bij het ontspannen van de patiënt en het herstellen van de aangedane zenuw.
Kruiden en supplementen kunnen zenuwgroei bevorderen en helpen bij het versnellen van het herstel van de beschadigde gezichtszenuw.

Het Element Artsenpraktijk voor Acupunctuur en Natuurgeneeskunde
Holterberg 1A  2402 ZA Alphen aan den Rijn
0172-764777 / 06-20660609Reacties

Bouwstenen voor gezondheid !

Acupunctuur is geen kwestie van "geloven"

‘Heeft u fysieke of psychische klachten of zit u niet lekker in uw vel?
Bij Het Element worden geen klachten behandeld, maar ‘mensen met
klachten’. Hierbij maken wij gebruik van een combinatie aan behandelvormen:
acupunctuur, homeopathie, kruidentherapie, orthomoluculaire therapie,
voetreflextherapie en EMDR.’

Fred Pennock is acupunctuurarts. Hij voert de praktijk samen met
zijn vrouw Karin, die praktijkondersteuner, voetreflextherapeut en docent babymassage is. Fred: ‘Acupunctuur kent nagenoeg geen bijwerkingen en is gemakkelijk te verdragen. Bovendien heeft het behalve een helend ook een ontspannend effect. Een consult bij Het Element is persoonlijk en gericht op de mens met zijn/haar hulpvraag, niet slechts op het ziektebeeld of symptoom. Als voormalig huisarts en acupunctuurarts bekijk ik de mens en het gepresenteerde probleem in de brede context van het dagelijkse leven en het ‘medische’ verleden.’ Het kijkt naar verbanden en patronen, zoals die van ‘nature’ voorkomen. Het is dan…

Artsenpraktijk voor medische acupunctuur Het Element

Artsenpraktijk voor medische acupunctuur 

Het Element is gevestigd in Alphen aan den Rijn en gespecialiseerd in Acupunctuur. 
Met Acupunctuur kun je vele kanten op. Het was de eerste praktijk in Alphen aan den Rijn die Acupunctuur gebruikte bij het stimuleren van de zwangerschap bij een IVF traject. Door middel van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat Acupunctuur ook nuttig kan zijn bij pijnbestrijding, zoals hevige menstruatiepijn en langdurige rugpijn. Wilt u stoppen met roken, heeft u last van een sportblessure of van stress? Dan kunt u bij ons terecht. Schedelacupunctuur wordt ook toegepast in de praktijk. Dit is een heel effectieve vorm van acupunctuur, waarbij veel klachten verholpen of verlicht kunnen worden. Schedelacupunctuur is nuttig bij neuro pathische pijnen of bij gezichtsverlammingen, ook kunnen de symptomen van de ziekte van Parkinson worden verlicht. De praktijk wordt gevoerd door Fred en Karin Pennock. Fred Pennock is een geregistreerde arts die aangesloten is b…

Vruchtbaarder door acupunctuur.

Lachend kom de 3 jarige Eva aan de hand van haar moeder Marjolein onze praktijk binnenlopen. Marjolein komt voor het jaarlijkse preventieconsult en heeft haar dochter meegenomen. Vier jaar geleden kwam Marjolein voor het eerst bij ons voor begeleiding bij het IVF-traject waar ze mee ging starten. Na een geslaagde poging zagen wij haar terug voor begeleiding tijdens haar zwangerschap en weer later voor de cursus babymassage. Erg leuk dus om Marjolein en Eva weer terug te zien. Tijdens het consult komt aan de orde dat Marjolein en haar man Joost binnenkort weer willen starten met IVF-behandelingen. Wij spreken daarom af, dat zij samen met Joost 6 weken voor de start van de behandeling in het ziekenhuis komt voor de ondersteunende acupunctuurbehandelingen. Heerlijk om weer deelgenoot te mogen zijn in zo’n spannend maar ook ontzettend mooi proces.
Voor een groot aantal vrouwen en mannen is het krijgen van een kind helaas geen vanzelfsprekendheid. Uit onderzoek is gebleken den één op de zes …