Doorgaan naar hoofdcontent

Slaapstoornissen.


Slaap en acupunctuur
Acupunctuur  is een eeuwenoude behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij naalden op bepaalde punten in het lichaam worden gestoken. Door de naalden op de juiste plaatsen in te brengen, komt je levensenergie weer in goede banen, waardoor de disbalans wordt hersteld. Ook wordt acupunctuur toegepast bij het oplossen van slaapproblemen.
Er zijn erg veel mensen die last hebben van slaapproblemen. Slapeloosheid heeft grote impact op je dagelijkse leven. Mensen die daar last van hebben, zouden graag een oplossing willen vinden voor dit probleem. Als je alles al gedaan hebt, kan het erg frustrerend zijn als je dan nog steeds niet goed kunt slapen.

Naalden kunnen helpen de stress beheersbaar te maken
Als gevolg van aanhoudende stress kunnen er ook psychische klachten ontstaan, zoals: onrustig zijn, emotioneel reageren, snel huilen, moeite hebben om je te concentreren en je opgejaagd voelen. Vaak voel je je vergeetachtig, schrikachtig of zelfs depressief. Omdat het lichaam en geest met elkaar in verbinding staan kunnen psychische klachten weer leiden tot lichamelijke klachten of andersom.
Het is midden in de nacht en je gedachten malen door je hoofd terwijl je naar het plafond staart. Deze nachtelijke kwelling komt omdat je je zorgen maakt. Het kan zijn dat je stress hebt van je werk, of misschien is er wel een bepaalde situatie die je stress bezorgt. Om weer goed te kunnen slapen is het vinden van de oorzaak van de stress cruciaal. .

Dromen of wakker
Als gevolg van stress worden er diverse processen in het lichaam in werking gezet. Het wordt als het ware in staat van paraatheid gebracht en dan kan er in het lichaam o.a. het volgende gebeuren:
Stresshormonen worden afgescheiden door de bijnierschors, spieren spannen zich aan, het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling versnelt, handen worden koud, de suikerspiegel in het bloed stijgt en je gaat transpireren. Soms tot hyperventilatie toe.
Je bent dan veel te alert om in slaap te kunnen vallen.

Wat is de acupunctuurdiagnose ?
Slaapstoornis volgens de TCM diagnostiek:

1.     Bloed deficiëntie leidt tot slapeloosheid, duizeligheid en hartkloppingen. Milt en hart worden onvoldoende doorstroomd.
2.     Exces van vuur in het hart geeft geestelijke onrust en/of door dromen verstoorde slaap.
3.     Ontregeling van maag Qi en hart Qi met rusteloosheid van de geest. Door te veel eten moeilijk in slaap komen. 

Bij een behandeling tegen slapeloosheid worden vaak punten op de hart-meridiaan geprikt, omdat die verantwoordelijk zijn voor geestelijke activiteit en bewustzijn. Ook wordt er gekeken naar de oorzaak van de slaapproblemen. Het kan zijn dat je last hebt van hoofdpijn, een andere vorm van pijn, stress of het ‘restless legs’ syndroom. Hierbij zijn verschillende combinaties van het plaatsen van de naalden mogelijk.
Oor acupunctuur, schedelacupunctuur, lichaamsacupunctuur. De naalden worden met de hand of met behulp van een apparaatje aangebracht. Het aantal naalden loopt uiteen van twee tot twaalf.
“Om weer goed te kunnen slapen is het vinden van de oorzaak van de stress cruciaal..”

Wat is slaap eigenlijk?
Gedurende een nacht doorloopt men ongeveer vijf slaapcycli. Iedere slaapcyclus bestaat uit vier fasen, elk gekenmerkt door verschillende hersenactiviteit. De eerste slaapfase is het lichtst. Vervolgens gaat men via slaapfase 2 door naar 3; de diepe slaap. Gedurende deze fase zijn de lichaamspieren volledig ontspannen en zelfs verlamd. Daarna gaat de diepe slaap over in de droomslaap. Hartritme en ademhaling worden onregelmatiger en de bloeddruk stijgt. Ook bewegen de ogen snel heen en weer. Daarom heet deze fase ook wel de Rapid Eye Movement-slaap of REM-slaap. Wanneer alle fasen zijn doorlopen begint de cyclus opnieuw.Advies van de herenstichting.
Om de werking van de biologische klok en de opbouw van een gezonde slaapdruk te stimuleren, is het belangrijk dat men zich overdag voldoende blootstelt aan natuurlijk daglicht, dat men voldoende beweegt en regelmatige bedtijden aanhoudt. Dat betekent elke dag bij voorkeur op dezelfde tijd naar bed en na het ontwaken niet te lang in bed blijven liggen, maximaal een half uur. Wanneer men langer dan een maand tenminste drie dagen per week slaapproblemen ondervindt, is het raadzaam om een huisarts te raadplegen en eventueel specialistische hulp in te schakelen.

Reacties

Bouwstenen voor gezondheid !

Acupunctuur is geen kwestie van "geloven"

‘Heeft u fysieke of psychische klachten of zit u niet lekker in uw vel?
Bij Het Element worden geen klachten behandeld, maar ‘mensen met
klachten’. Hierbij maken wij gebruik van een combinatie aan behandelvormen:
acupunctuur, homeopathie, kruidentherapie, orthomoluculaire therapie,
voetreflextherapie en EMDR.’

Fred Pennock is acupunctuurarts. Hij voert de praktijk samen met
zijn vrouw Karin, die praktijkondersteuner, voetreflextherapeut en docent babymassage is. Fred: ‘Acupunctuur kent nagenoeg geen bijwerkingen en is gemakkelijk te verdragen. Bovendien heeft het behalve een helend ook een ontspannend effect. Een consult bij Het Element is persoonlijk en gericht op de mens met zijn/haar hulpvraag, niet slechts op het ziektebeeld of symptoom. Als voormalig huisarts en acupunctuurarts bekijk ik de mens en het gepresenteerde probleem in de brede context van het dagelijkse leven en het ‘medische’ verleden.’ Het kijkt naar verbanden en patronen, zoals die van ‘nature’ voorkomen. Het is dan…

Artsenpraktijk voor medische acupunctuur Het Element

Artsenpraktijk voor medische acupunctuur 

Het Element is gevestigd in Alphen aan den Rijn en gespecialiseerd in Acupunctuur. 
Met Acupunctuur kun je vele kanten op. Het was de eerste praktijk in Alphen aan den Rijn die Acupunctuur gebruikte bij het stimuleren van de zwangerschap bij een IVF traject. Door middel van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat Acupunctuur ook nuttig kan zijn bij pijnbestrijding, zoals hevige menstruatiepijn en langdurige rugpijn. Wilt u stoppen met roken, heeft u last van een sportblessure of van stress? Dan kunt u bij ons terecht. Schedelacupunctuur wordt ook toegepast in de praktijk. Dit is een heel effectieve vorm van acupunctuur, waarbij veel klachten verholpen of verlicht kunnen worden. Schedelacupunctuur is nuttig bij neuro pathische pijnen of bij gezichtsverlammingen, ook kunnen de symptomen van de ziekte van Parkinson worden verlicht. De praktijk wordt gevoerd door Fred en Karin Pennock. Fred Pennock is een geregistreerde arts die aangesloten is b…

Vruchtbaarder door acupunctuur.

Lachend kom de 3 jarige Eva aan de hand van haar moeder Marjolein onze praktijk binnenlopen. Marjolein komt voor het jaarlijkse preventieconsult en heeft haar dochter meegenomen. Vier jaar geleden kwam Marjolein voor het eerst bij ons voor begeleiding bij het IVF-traject waar ze mee ging starten. Na een geslaagde poging zagen wij haar terug voor begeleiding tijdens haar zwangerschap en weer later voor de cursus babymassage. Erg leuk dus om Marjolein en Eva weer terug te zien. Tijdens het consult komt aan de orde dat Marjolein en haar man Joost binnenkort weer willen starten met IVF-behandelingen. Wij spreken daarom af, dat zij samen met Joost 6 weken voor de start van de behandeling in het ziekenhuis komt voor de ondersteunende acupunctuurbehandelingen. Heerlijk om weer deelgenoot te mogen zijn in zo’n spannend maar ook ontzettend mooi proces.
Voor een groot aantal vrouwen en mannen is het krijgen van een kind helaas geen vanzelfsprekendheid. Uit onderzoek is gebleken den één op de zes …